Intervjuu disaineriga ehk kuidas sündis Luste kalender 2024

Luste kalender

Mis on Luste?

Luste on disainiprojekt, mida koos abikaasa Hannaga veame. Meil on hästi toimiv, kuid ebatavaline kooslus, kus mina joonistan lilli ja abikaasa aitab asjaajamise, raamatupidamise ja ideedega. Meile meeldib koos asju välja mõelda ja arendada.

Kuidas sündis 2024 kalender?

Kalendri kujundusi teen aasta läbi ja juba olen üht-teist ka järgmiseks aastaks joonistanud. Selle aasta kalendri jaoks tegin üle 40 erineva illustratsiooni, millest 12 jõudis kalendrisse. Näiteks jaanipäeval käisime perega sõprade juures Võrumaal Noodasjärve ääres. Ilm oli ilus, lapsed möllasid vees ning veesopis oli palju vesikuppe, kiilid lendamas ümber ja mul tekkis kohe visioon, kuidas neid kalendris kujutada, nii et pilt jooksis ise kokku. Kuulan alati huviga ka teiste taimesoovitusi näiteks nii jõudis kalendrisse päevalill. Detsembris toimunud Telliskivi jõululaadal soovitati joonistada pärnaõit, millega mul on lapsepõlvest suvised mälestused, nii et kes teab, äkki järgmise aasta kalendrisse joonistan.

Mis on Sinu lemmikkujundus sellest aastast?

Ühte lemmikut on enamasti raske välja tuua, sest need tekivad erinevatel hetkedel läbi aasta. Mulle meeldib leida erilisust taimedest, mis meid ümbritsevad, aga millele tähelepanu eraldi ei pöörata, nii jõudis näiteks märtsikuusse teeleht. Selle raviomadusega taimega meenuvad lapsepõlve rattasõidud, kus peale kruusateel külje maha panemist soovitati teeleht haavale panna. Kuna olen suur jõulude fänn, arvatavasti tänu ema eeskujule, siis detsembrikuu kujundust on alati vahva teha, üritan seal enamasti mõne vimkaga lagedale tulla. Viimasel detsembril kombineerisin näiteks suvelilli ja kuuski.

Teelehe esialgne kujundus ja lõplik versioon

Kuidas sünnib üks Luste illustratsioon?

Enamasti kahtemoodi, kas näen kuskil mõnda taime ja siis tahan seda ilu ja meeleolu edasi anda või siis lihtsalt katsetan. Vahepeal joonistan märkmeid sketširaamatusse. Illustratsioonid on tehtud digitaalse joonistuslauaga, vaatan erinevaid taimi ja nende pilte ja hakkan joonistama.

Mida ootad uuelt aastalt?

Kergust ja rõõmu ning uusi ideid. Soovin olla efektiivsem, et jääks aega molutamiseks nagu sõber ajuteadlane Jaan Aru soovitab, siis saab tekkida ka uusi mõtteid. Kindlasti tahan Luste asju tehes olla julgem ja ikka üllatada. Olgugi, et joonistan taimi, siis see pole üldse rutiinne tegevus, iga taim, koht, inimesed, keskkond on täiesti erinev ja seda edasi anda on põnev väljakutse. Soovitan kõigil olla uuel aastal uudishimulikum!

Kalendriga saad tutvuda SIIN.

Lehtertapi kujunduse erinevad versioonid.
ALGUSESSE